9 mei, Dronten

De boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten trof vorig jaar juni een ravage aan: 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass uit IJsselmuiden, Steinfort Glas uit Franeker en IJsselglas uit Kampen.

Kun je jezelf en jullie organisatie kort voorstellen?
Robert Nissink, eigenaar van Nissink Business Glass: “Wij zijn een glasverwerkend bedrijf met focus op jachtbouw, monumentale beglazingen en hardglazen douchecabines, onze specialisatie is gebogen glas. We werken met ongeveer dertig collega’s Europees breed. Het bedrijf is in 2000 ontstaan vanuit mijn hobby, het buigen van glas. We zijn echt een nichespeler. De beglazing van een jacht is telkens weer een hele puzzel, geen lijn is recht. Monumenten kennen hun eigen uitdagingen. Zo was ik pas in Antwerpen voor vier glazen ruitjes in een smeedijzeren deur.”

Hoe ontstond het idee om bij te dragen aan het herstel van het KWF-monument?
“Een kennis en zijn vrouw hebben hun zoontje verloren aan deze vreselijke ziekte. Na de vernieling van de monumenten in het Wilhelminabos gaf hij in een LinkedInpost uiting aan zijn pijn. Degenen die de monumenten hebben vernield, hebben heel veel emotionele schade aangericht. Als je bedenkt dat er duizenden namen op de monumenten staan, met voor elke naam laten we zeggen tien relaties… Via deze kennis ben ik in contact gekomen met KWF en heb ik aangeboden om een bijdrage te leveren.”

Speelt er ook een persoonlijke motivatie mee?
“Zeker. Mijn schoonzus is ons op 48-jarige leeftijd ontvallen, en een hartsvriend heeft de ziekte gelukkig overwonnen. Kanker is zo alomtegenwoordig dat volgens mij iedereen wel iemand kent die het heeft of heeft gehad, als je het niet zelf bent.”

Kun je de werkzaamheden toelichten?
“Voor het vervangen van de glaspanelen is bewerkt materiaal nodig. Dat hebben we met korting bij de smelter AGC Glass gekregen. Wij snijden, slijpen en boren gaten in het glas, waarna de panelen naar collega Steinfort gaan. Zij hadden zich ook al gemeld bij KWF en verzorgen de bedrukking van de namen, het thermische voorspannen, het transport en de aflevering. De montage op locatie gebeurt door IJsselglas (onderdeel van de RoordaGroep), in samenwerking met vrijwilligers. Ook Ronald Roorda verloor een dierbare aan kanker.”

Heb je nog een tip voor andere bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen?
“Volg je hart en laat je linkerhand niet weten wat de rechter geeft. Volgens mij hebben we allemaal naastenliefde in ons. Een ieder kiest voor zichzelf hoe hij of zij daar invulling aan wil geven.”

Overgenomen op 1 juni 2024 van De Drontenaar: https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/algemeen/307715/glasbedrijven-herstellen-voor-kwf-kosteloos-vernielde-gedenkp